babka piaskowa z makiem i nutą cytryny

5918

składniki:
160 g mąki orkiszowej lub pszennej
170 g mąki ziemniaczanej
160 g maku
4 jajka
200 g masła w temperaturze pokojowej
80 ml mleka
200 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytrynu lub ekstrakt cytrynowy do smaku

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka. Następnie dodajemy przesianą mąkę orkiszową z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko, dodajemy skórkę z cytryny oraz mak i miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy z kominem, natłuszczonej i oprószonej kaszą manną lub bułką tartą. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50 min. w ok. 180 st. C. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here