składniki:
10-12 plastrów szynki
2 jajka, ugotowane na twardo
200 g białego serka kremowego
1-2 łyżki chrzanu
sól, pieprz
opcjonalnie natka pietruszki
wykonanie:
Do sera dodajemy drobno pokrojone jajka oraz chrzan. Mieszamy rozgniatając widelcem. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na każdy plasterek szynki nakładamy trochę pasty serowo jajecznej i zwijamy ruloniki. Gotowe układamy na półmisku i zalewamy galaretą.
składniki na galaretę:
300 ml rosołu lub wywaru warzywnego
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
wykonanie:
Rosół podgrzewamy, nie gotujemy. Rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia. Zimnym zalewamy ruloniki.
opcjonalnie do dekoracji:
marchewka z rosołu – wycięłam z niej kwiatki
natka pietruszki lub liście selera