tarta ze śliwkami i kruszonką

3124

składniki na ciasto kruche:
250 g mąki
125 g masła
50 g cukru
2-3 łyżki śmietany
2 żółtka
1 szczypta soli

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim do natłuszczonej, okrągłej formy do tarty. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 10-15 min. w 180 st. C.

składniki na nadzienie śliwkowe:
1000 g śliwek (najlepiej węgierek)
1 łyżka cukru lub więcej do smaku (w zależności od stopnia kwaskowatości śliwek)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki posiekanych orzechów lub migdałów

wykonanie:
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na połówki. Dodajemy do nich cukier i smażymy przez ok. 5 min, cały czas mieszając. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do śliwek. Mieszamy i podgrzewamy ok. 1 min. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy. Na podpieczony spód ciasta równomiernie wykładamy śliwki. Posypujemy kruszonką. Całość pieczemy w 170 st. C, aż kruszonka będzie rumiana, przez ok. 25 min.

składniki na kruszonkę:
40 g mąki krupczatki
30 g masła
30 g cukru

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy kruszonkę o konsystencji mokrego piasku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here