ciasto ze śliwkami i kruszonką widelcem mieszane

2443

składniki na ciasto:
450 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
150 ml oleju np. słonecznikowego
250 g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego lub waniliowego
ok. 450 g śliwek

wykonanie:
Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszamy jajka z kefirem, olejem, cukrem oraz ekstraktem. Dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy np. widelcem do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Układamy połówki śliwek. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w ok. 170 -175 st. C, do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min.

składniki na kruszonkę:
60 g masła, schłodzonego
60 g cukru
90 g mąki

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy rozcierając palcami tak aby powstały sypkie grudki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here