ketchup z cukinii

9166

składniki:
1500 g cukinii (obranej)
3 papryki czerwone
500 g cebuli
2 łyżki soli
300 g cukru (dałam 150 g)
125 ml octu
2-3 słoiczki przecieru pomidorowego (po 200 g)
1 łyżka pieprzu lub 1 łyżeczka jeśli chcemy łagodniejszy smak
1 łyżka curry
opcjonalnie:
bazylia, oregano

wykonanie:
Cukinię i paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa wkładamy do garnka, solimy, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz. Po tym czasie gotujemy, aż warzywa będą miękkie (ok. 30 min.) Następnie dodajemy przecier, pieprz, cukier, ocet oraz curry, opcjonalnie oregano, bazylię i gotujemy jeszcze ok. 15 min. Miksujemy blenderem. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here