leczo na zimę

8537

składniki:
1500 g cukinii (pokrojonej w grubszą kostkę)
3 papryki czerwone
2 papryki żółte
2 cebule
3 ząbki czosnku
300 ml przecieru pomidorowego lub koncentratu
1 łyżeczka papryki w proszku
2 łyżki oregano suszonego
natka pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia

wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, przekładamy na patelnię z olejem i smażymy, aż cebula będzie szklista. Z papryki usuwamy pestki, kroimy w paski. Dodajemy do cebuli i dusimy razem, aż papryka będzie miękka. W osobnym naczyniu dusimy cukinię, gdy będzie w połowie miękka, dodajemy do niej paprykę z cebulą. Doprawiamy solą i dusimy razem ok. 10 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat. Doprawiamy pieprzem, oregano oraz papryką w proszku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprowadzamy do wrzenia. Gorące leczo przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15-20 min. Przed podaniem do lecza możemy dodać podsmażoną kiełbasę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here