sałatka z chipsami

23764

składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
2 piersi z kurczaka
ok. 150 g pora, biała część
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
170 g ogórków konserwowych
6 łyżek kukurydzy
chipsy paprykowe
przyprawa do gyrosa/kebaba
tłuszcz do smażenia
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
ketchup

wykonanie:
Mięso kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu z przyprawami. Usmażone odstawiamy do wystudzenia. Pora kroimy w półplasterki, przelewamy wrzątkiem i mieszamy z mięsem. Kapustę pekińską siekamy, papryki i ogórki kroimy w kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami. W salaterce układamy warstwowo: 1/2 część kapusty pekińskiej, 1/2 część sosu majonezowo śmietanowego, mięso wymieszane z porem, parę łyżek ketchupu, kukurydza, ogórki, papryki, pozostała część sosu wymieszana z 1-2 łyżkami ketchupu, pozostała część kapusty, chipsy. Sałatkę najlepiej schłodzić 1-2 godz. w lodówce a przez podaniem posypać chipsami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here