składniki:
100 g mąki orkiszowej
100 g cukru pudru
100 g masła, w temperaturze pokojowej
2 jajka
30 g budyniu waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300-400 g agrestu
wykonanie:
Agrest szypułkujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz budyniem. W osobnym naczyniu miksujemy na na puch masło z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo jajka za każdym razem dokładnie miksując. Następnie dodajemy skórkę z cytryny i miksujemy. Na końcu dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Na wierzchu równomiernie wykładamy agrest. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy ciasto z foremki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.