makaron z sosem z cukinii

231
[Głosów:1    Średnia:5/5]

składniki:
ok. 500 g makaronu wstążki
1000 g cukinii, obranej i bez pestek
5 ząbków czosnku
200 g marchewki
ok. 5-7 łyżek startego sera żółtego np. parmezan lub grana padano
2-3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz

wykonanie:
Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarka i podsmażamy na patelni z tłuszczem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do marchewki z czosnkiem. Całość dusimy do miękkość. Pod koniec dodajemy 3 łyżki sera, natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Danie podajemy na ciepło, posypane resztą sera i natką pietruszki.

makaron_z_cukinia1

makaron_z_cukinia2

(Visited 689 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here