pyszne ciasto czekoladowe z cukinią

2551

składniki:
160 g mąki orkiszowej
280- 300 g cukinii, startej na grubych oczkach
170 g cukru
20 g kakao
1 jajko
80 g masła
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy na ok. 20-30 min.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego kawę i dokładnie mieszamy.  Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem i sodą. Jajko miksujemy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy rozpuszczone masło z kawą, ekstrakt waniliowy i miksujemy. Z cukinii odciskamy nadmiar soku, dodajemy do masy i przy pomocy szpatułki mieszamy. Na końcu dodajemy przesiane składniki i mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do keksówki (). Pieczemy przez ok. 50 min. w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i np. polewamy polewą czekoladową.

ciasto_z_cukinia2

ciasto_z_cukinia4

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here