składniki na cisto kruche:
230 g mąki
150 g masła, schłodzonego
1 żółtko
70 g cukru pudru
1 łyżka zimnej wody
wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier puder, żółtko, wodę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę.Wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto, dzielimy na dwie część mniejszą i większą. 2/3 ciasta rozwałkowujemy przekładamy do foremki (ok.22x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w 180 st. C aż się zrumieni.
składniki na masę serową:
1000 g białego sera
100 ml śmietanki kremówki
200 g cukru
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
300 – 400 g malin
wykonanie:
Ser mielimy 3 razy. Jajka mieszamy z cukrem przy pomocy widelca. Do sera dodajemy śmietanę kremówkę, jajka z cukrem, przesiane mąki oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę wylewamy do foremki z podpieczonym spodem. Na wierzchu układamy maliny, oprószamy je delikatnie mąką ziemniaczaną i ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy w 160 st. C, przez ok. 75 min. lub dłużej, aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem schładzamy w lodówce i dodatkowo możemy oprószyć cukrem pudrem.
Choć dni coraz krótsze, sezon wciąż trwa.