składniki:
280 g mąki orkiszowej
100 g masła, schłodzonego
10 g drożdży
120 ml śmietany
1 jajko
dodatkowo:
ok. 2 łyżeczki cukru kryształu
ok.2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (przepis na domowy tutaj)
1 jajko
wykonanie:
W miseczce rozcieramy drożdże ze śmietaną. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy jajko i śmietanę z drożdżami, wszystko mieszamy przy pomocy noża a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na kawałeczki, z każdego rolujemy cienkie wałeczki a następnie formujemy wianuszki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy każdy roztrzepanym jajkiem i oprószamy obficie cukrem kryształem wymieszanym z cukrem z wanilią. Pieczemy w 170 st. C, aż wianuszki się zrumienią.
Cudne te wianuszki 🙂 nie używam mąki orkiszowej, czy zwykła pszenne bedzie w tych samych proporcjach?
Dziękuję 🙂 zwykłej pszennej mąki myślę, że ok. 300 g.
Przepiękne ciasteczka! Zdjęcia wymiatają 🙂
Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/
Dziękuję 🙂
Pachnace, delikatne ciasto drozdzowe, obsypane kruszonka i aromatycznymi wisniami wybornie smakuje takze jako deser w wakacyjne popoludnie.