wianuszki krucho drożdżowe

3964

składniki:
280 g mąki orkiszowej
100 g masła, schłodzonego
10 g drożdży
120 ml śmietany
1 jajko
dodatkowo:
ok. 2 łyżeczki cukru kryształu
ok.2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (przepis na domowy tutaj)
1 jajko

wykonanie:
W miseczce rozcieramy drożdże ze śmietaną. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy jajko i śmietanę z drożdżami, wszystko mieszamy przy pomocy noża a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na kawałeczki, z każdego rolujemy cienkie wałeczki a następnie formujemy wianuszki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy każdy roztrzepanym jajkiem i oprószamy obficie cukrem kryształem wymieszanym z cukrem z wanilią. Pieczemy w 170 st. C, aż wianuszki się zrumienią.

krucho_drodz_wianuszki1

krucho_drodz_wianuszki

krucho_drodz_wianuszki2

krucho_drodz_wianuszki3

5 KOMENTARZE

  1. Pachnace, delikatne ciasto drozdzowe, obsypane kruszonka i  aromatycznymi wisniami wybornie smakuje takze jako deser w wakacyjne popoludnie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here