składniki:
100 -150 g boczku wędzonego
200 g serka topionego
120 ml śmietany
1/2 łyżki mąki
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
makaron tagiatelle (najlepiej domowego, przepis tutaj)
1 pęczek natki pietruszki lub 2-3 świeże liście jarmużu
wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilkę dusimy. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do boczku. Dodajemy serek topiony. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż serek się rozpuści. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub posiekany jarmuż, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, całość dokładnie mieszamy aby makaron pokrył się sosem. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki.
carbonara musi w swoim składzie posiadać jajka.
pozdrawiam serdecznie Kasia
ale to jest a la carbonara 🙂 więc nie musi być 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂