składniki:
350 g kalafiora gotowanego
150 g cebuli
20 g masła klarowanego
125 ml mleka
1 czerstwa bułka (ok. 75 g)
1 jajko
opcjonalnie dodatkowo:
kilka posiekanych gałązek natki pietruszki lub zielonej cebulki
sól, pieprz
dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
wykonanie:
Kalafiora i cebulę drobno siekamy. Cebulę podsmażamy na maśle i dodajemy do kalafiora. Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy ją z nadmiaru mleka i oddajemy do kalafiora i cebuli. Dodajemy jajko,opcjonalnie zieleninę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z powstałej masy formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na tłuszczu z obu stron do zrumienienia.
Pyszności;lubię takie cuda 😉 robiłam kotleciki z kapusty włoskiej :polecam Pozdrawiam;
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2016/03/kotlety-z-kapusty-woskiej-wgsanastazji.html
o takie z kapusty też wypróbuje 🙂
Też już u siebie robiłem kotlety kalafiorowe 🙂 bardzo pyszne. Nie wykorzystywałem mleka jeszcze do takich potraw.
Przetestuję 🙂
Mi osobiście te smakowały 🙂 polecam 🙂