składniki:
350 g mąki
200 g cukru
250 g maślanki
100 g oleju
2 jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
1500 g jabłek (jak najmniej soczystych)
200 g rabarbaru
wykonanie:
Jabłka i rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do naczynia, dodajemy cukier, jajka, olej oraz maślankę i
dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki. Wierzch posypujemy pokrojonymi jabłkami i rabarbarem.
składniki na kruszonkę:
90 g mąki
70 g masła
60 g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
dodatkowo:
cukier trzcinowy do posypania wierzchu
wykonanie:
Z mąki, masła, cukru z wanilią oraz zwykłego cukru robimy kruszonkę.
Jabłka i rabarbar posypujemy kruszonką oraz cukrem trzcinowym. Ciasto pieczemy przez 40 min w 200 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok. 10 minut, do tzw. suchego patyczka. (inspiracja z przepisu kuchnia.lidla.pl)
Jak pysznie!