składniki na biszkopt:
100 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
160 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
wykonanie:
Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki, mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
składniki na galaretkę z jabłkami:
3 galaretki agrestowe
1000 ml gorącej wody
5 jabłek
sok z ok. 1/2 cytryny
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretki będą zimne obieramy jabłka. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach, odciskamy nadmiar soku i mieszamy z sokiem z cytryny. (Moje jabłka mimo dodania soku z cytryny troszkę przyciemniamy) Tak przygotowane jabłka dodajemy do zimnej galaretki i mieszamy. Wstawiamy do lodówki, gdy zacznie tężeć wykładamy na biszkopt.
składniki na masę śmietanową:
400 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru lub więcej do smaku
2 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
dodatkowo:
wiórka kokosowe na wierzch ciasta
wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy żelatynę i miksujemy. Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę z jabłkami. Wyrównujemy. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość wstawiamy do lodówki na noc.