składniki:
1 korpus z kury zagrodowej
1 udko z kury zagrodowej
1 skrzydło z kury zagrodowej
1 noga tylna z królika z własnego chowu
1 noga przednia z królika z własnego chowu
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
1 pasternak
1 duża pietruszka
1/2 selera
2 marchewki
1 por
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu ziarnistego czarnego
2 łyżeczki kozieradki
zielona pietruszka
sól
wykonanie:
Mięso z kury oraz królika dokładnie myjemy i wkładamy do garnka. Wlewamy ok. 3 l zimnej źródlanej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kozieradkę oraz sól. Na możliwie najmniejszym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 45 minut.
Podczas gotowania delikatnie zbieramy szumowiny łyżką szumówką. Cebulę obieramy kroimy na talarki i przysmażamy na blasze kuchennej na brązowy kolor z obu stron, wkładamy do rosołu. (Cebulę możemy przysmażyć również na suchej patelni.)
Marchewkę, pietruszkę, pasternaka, czosnek i selera obieramy. Pora oraz obrane warzywa dokładnie myjemy i wkładamy do garnka z rosołem. Gotujemy na maleńkim ogniu ok. 2,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso z rosołu. Rosół doprawiamy do smaku solą. Przecedzamy przez sitko. Zieloną pietruszkę oraz marchewkę z rosołu drobniutko kroimy.
Na talerz wykładamy makaron. Na środku talerza robimy wgłębienie wkładamy marchewkę, makaron posypujemy pietruszką i wlewamy rosół.
składniki na makaron domowy:
400 g mąki
2 jajka
100 g wody
1 szczypta soli
wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, dodajemy jajka, sól i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy je jak najcieniej, kroimy w pasy, zostawiamy aby ciasto troszkę podeschło i kroimy na nitki. Gotowy makaron wkładamy do wrzątku. Gotujemy al dente.