domowy rosół z domowym makaronem

    611
    [Głosów:3    Średnia:5/5]

    składniki:
    1 korpus z kury zagrodowej
    1 udko z kury zagrodowej
    1 skrzydło z kury zagrodowej
    1 noga tylna z królika z własnego chowu
    1 noga przednia z królika z własnego chowu
    1 duża cebula
    5 ząbków czosnku
    1 pasternak
    1 duża pietruszka
    1/2 selera
    2 marchewki
    1 por
    3 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    10 ziarenek pieprzu ziarnistego czarnego
    2 łyżeczki kozieradki
    zielona pietruszka
    sól

    wykonanie:
    Mięso z kury oraz królika dokładnie myjemy i wkładamy do garnka. Wlewamy ok. 3 l zimnej źródlanej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kozieradkę oraz sól. Na możliwie najmniejszym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 45 minut.
    Podczas gotowania delikatnie zbieramy szumowiny łyżką szumówką. Cebulę obieramy kroimy na talarki i przysmażamy na blasze kuchennej na brązowy kolor z obu stron, wkładamy do rosołu. (Cebulę możemy przysmażyć również na suchej patelni.)
    Marchewkę, pietruszkę, pasternaka, czosnek i selera obieramy. Pora oraz obrane warzywa dokładnie myjemy i wkładamy do garnka z rosołem. Gotujemy na maleńkim  ogniu ok. 2,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso z rosołu. Rosół doprawiamy do smaku solą. Przecedzamy przez sitko. Zieloną pietruszkę oraz marchewkę z rosołu drobniutko kroimy.
    Na talerz wykładamy makaron. Na środku talerza robimy wgłębienie wkładamy marchewkę, makaron posypujemy pietruszką i wlewamy rosół.

    składniki na makaron domowy:
    400 g mąki
    2 jajka
    100 g wody
    1 szczypta soli

    wykonanie:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, dodajemy jajka, sól i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy je jak najcieniej, kroimy w pasy, zostawiamy aby ciasto troszkę podeschło i kroimy na nitki. Gotowy makaron wkładamy do wrzątku. Gotujemy al dente.

    (Visited 437 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here