składniki na masę serową:
500 g sera białego
60 g masła
100 g cukru
1 opakowanie galaretki
wykonanie masy serowej:
Galaretką rozpuszczamy w misce w 3/4 szk gorącej wody i odstawiamy do czasu lekkiego stężenia. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do naczynia miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna.
wierzch sernika:
1 galaretka rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody
1 opakowanie ciastek delicji
spód sernika:
1 opakowanie biszkoptów lub herbatników
ja upiekłam tym razem spód kruchy:
składniki na ciasto kruche:
60 g cukru
1 jajko
1 żółtko
125 g masła
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy jajko i żółtko a następnie masło, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez ok. 20 min.
Na upieczone ciasto wylewamy masę serową. Gdy masa stężeje układamy na niej ciastka delicje i zalewamy galaretką. Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Jaką najlepiej dodac galaretke do masy serowej zeby masa ta byla bialego koloru ?
Ja używam jasnych galaretek o smaku np. brzoskwiniowym lub pomarańczowym.