składniki:
200 g mięsa rosołowego
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
20 g cebuli białej
1 jajo
1 czerwona papryka
1 pęczek zielonej cebulki
1 łyżeczka cząbru
olej do smażenia
bułka tarta
sól, pieprz
wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, przelewamy na sicie wrzątkiem i gotujemy ok. 20 min. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Cebulę białą obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebulę zieloną kroimy.
Mięso rosołowe mielimy, dodajemy ugotowaną kaszę, jajo, zieloną i białą cebulę, cząber , czerwoną paprykę, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.