kostki czekoladowo orzechowe

    737
    [Głosów:5    Średnia:5/5]


    składniki:

    100 g orzechów (lub migdałów) mielonych
    100 g czekolady
    150 g masła
    150 g cukru
    4 jajka

    dodatkowo:
    powidło śliwkowe
    ok. 100 g posiekanych orzechów
    czekolada lub polewa czekoladowa

    wykonanie:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę.Dodajemy zmielone orzechy, mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 15 – 20 min. Po wyjęciu blaszki z piekarnika, jeszcze gorące ciasto wyciągamy z blaszki i kroimy w kostkę ok. 4×4 cm, przekładamy powidłem (smarujemy stronę, która była spodem do blaszki), polewamy czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Pyszne, delikatne kostki, które dosłownie rozpływają się w ustach 🙂 (Inspiracja z przepisu Justyny Milczanowskiej)

    czekoladowa_kostka

    (Visited 1 028 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here