ciasto kopciuszek

40543

Ciasto zainspirowane przepisem siostry Anastazji. Połączenie biszkoptu jasnego z biszkoptem z dodatkiem maku. Przełożone lekką, delikatnie różową masą śmietankową oraz masą budyniową. Wierzch ciasta pokrywa warstwa nasączonych w alkoholu herbatników, oblanych polewą czekoladową.

składniki na biszkopt jasny:
40 g mąki orkiszowej lub pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
100 g cukru

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka za każdym razem miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (21×32 cm, miara spodu blaszki) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na biszkopt z makiem:
40 g mąki orkiszowej lub pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
100 g cukru
70 g suchego maku

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka za każdym razem miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mak oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
4 łyżki cukru
2 budynie waniliowe, bez cukru
200 g masła, miękkiego

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy z wystudzonym budyniem na gładką masę (aby masa się nie zważyła budyń powinien mieć taką samą temperaturę jak masła).

masa śmietankowa:
500 ml śmietanki kremówki
1 czerwona galaretka
ok. 70 ml gorącej wody
2 łyżki cukru pudru

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia.

dodatkowo:
herbatniki
ok. 150 ml alkoholu (np. rumu, wódki)

wykonanie ciasta:
Na biszkopt jasny wykładamy równomiernie masę śmietankową. Przykrywamy biszkoptem z makiem. Na biszkopt z makiem wykładamy masę budyniową, którą przykrywamy nasączonymi herbatnikami. Całość polewamy polewą czekoladową.

5 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here