torcik karnawałowy

199
[Głosów:4    Średnia:4/5]

składniki na ciasto ucierane:
80 g mąki orkiszowej lub pszennej
35 g cukru pudru
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
50 g masła, o temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz żółtkami. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 21-22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170-180 st. C przez ok 15-20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

składniki na ciasto ucierane z kakao:
80 g mąki orkiszowej lub pszennej
35 g cukru pudru
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
50 g masła, o temperaturze pokojowej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz żółtkami. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 21-22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170-180 st. C przez ok 15-20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

składniki na ciasto ucierane z orzechami:
80 g mąki orkiszowej lub pszennej
35 g cukru pudru
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
50 g masła, o temperaturze pokojowej
20 g orzechów, zmielonych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz żółtkami. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno i dodajemy do ciasta wraz z orzechami. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 21-22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170-180 st. C przez ok 15-20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

składniki na masę czekoladową:
60 ml mleka
100 g cukru
1 łyżka kakao
150 g masła, w temperaturze pokojowej

wykonanie:
Mleko zagotowujemy z cukrem oraz kakao, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy (cały czas mieszając) przez ok 10-15 min. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzoną czekoladę i miksujemy na gładką masę.

dodatkowo:
1 galaretka zielona + 400 ml gorącej wody
1 galaretka czerwona + 400 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczam w osobnych naczyniach i odstawiamy do lekkiego tężenia.

składniki na masę do dekoracji:
220 g masła, w temperaturze pokojowej
150 g cukru pudru
90 g mleka w proszku
opcjonalnie: barwniki, kakao

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem pudrem oraz mlekiem w proszku na gładką masę, dzielimy na części i dowolnie barwimy i dekorujemy.

wykonanie ciasta:
Ciasto ucierane wkładamy do tortownicy,równomiernie rozsmarowujemy na nim 1/2 cz. masy czekoladowej. Wylewamy tężejącą zieloną galaretkę. Wkładamy na chwilę do lodówki a następnie układamy ciasto kakaowe na którym rozsmarowujemy pozostałą część masy czekoladowej. Wylewamy tężejącą galaretkę czerwoną. Wstawiamy ciasto na chwilkę do lodówki a następnie układamy ciasto z orzechami. Wstawiamy ponownie do lodówki aby galaretki całkowicie stężały. Dowolnie dekorujemy.

(Visited 664 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here