ryż z jabłkami

3023

składniki:
ok. 220 g ryżu
360 ml mleka
40 ml wody
1 łyżka masła
2 łyżki miodu (mniej lub więcej, do smaku)
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki rodzynek
5 jabłek (np.szara reneta)
1 szczypta soli
śmietana do poddania
opcjonalnie: migdały, orzechy

wykonanie:
Ryż gotujemy z mlekiem, wodą oraz masłem na sypko. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do osobnego naczynia. Wlewamy troszkę wody i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy cynamon, rodzynki i mieszamy. 3/4 jabłek dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy. Przekładamy do żaroodpornych miseczek, na wierzch każdej porcji dajemy po troszeczkę masła. Zapiekamy w 160 st. C przez ok. 10 min. Wyciągamy z piekarnika, lekko przestudzamy. Dodajemy po trochę pozostałych jabłek. Ozdabiamy kleksikiem śmietany i oprószmy cynamonem. Opcjonalnie posypujemy posiekanymi orzechami.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here