składniki:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
40 g drożdży
80 g mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
1 łyżka cukru
2 żółtka
1 jajko
dodatkowo:
marmolada lub powidło
1 jajko do smarowania
cukier puder do oprószenia
wykonanie:
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem następnie dodajemy żółtka, jajko oraz mleko z drożdżami. Siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 20 min. Następnie dzielimy na trzy części. Każde z osobna rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy po 8 trójkątów. Na każdy z zaokrąglony bok nakładamy po ok. 1/2 łyżeczki marmolady i zwijamy rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez ok. 15 – 20 min. w 170 st. C. Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem oprószmy cukrem pudrem.