składniki:
500 g mąki
50 g drożdży
2 jajka
200 g masła lub margaryny
60 ml mleka
2 i 1/2 łyżki cukru
2 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
7 g proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
do nadziania:
powidła śliwkowe Jamar
wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz 1 łyżką mąki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, sól, śmietanę oraz jajka, wszystko siekamy nożem. Dodajemy podrośnięty zaczyn, siekamy do połączenia się ze składnikami a następnie zagniatamy ciasto (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na k. 15 min. do podrośnięcia. Następnie dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy w kształt koła dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy po trochę powidła i zwijamy w rogalik. Każdy smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 160 st.C przez ok. 20 min. lub do zrumienienia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
* wpis zawiera lokowanie produktu
Uwielbiam takie rogaliki a z powidłem śliwkowym na pewno pyszne 🙂