domowe kluski śląskie z buraczkami i gulaszem

3686

składniki:
ok. 500 g ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
sól
do podanie:
buraczki z jabłuszkiem Jamar
np. gulasz, sos grzybowy

wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dzielimy na 4 części. Jedną część wykładamy, puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy wyciągniętą część, dodajemy jajko, doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy jednakowe wielkości kuleczki, lekko spłaszczamy, na środku każdej robimy wgłębienie. Gotowe kluseczki wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3-5 min. po wypłynięciu na powierzchnię, od czasu do czasu mieszamy. Ugotowane wyciągamy łyżką cedzakową. Podajemy np. z gulaszem i buraczkami.

* wpis zawiera lokowanie produktu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here