jabłecznik z różową pianką

    1010
    [Głosów:0    Średnia:0/5]

    składniki na ciasto kruche:
    3 szkl mąki
    1 i 1/2 szkl cukru
    4 jajka
    200 g masła, schłodzone
    1 kisiel bez cukru (o czerwonym kolorze)
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1500 g jabłek
    dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia

    wykonanie:
    Z trzech jajek oddzielamy żółtka od białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na na stolnicę, dodajemy 1/2 cukru, 1 całe jajko i 3 żółtka, siekamy wszystko nożem. Następnie dodajemy masło i ponownie siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto możemy podpiec. Drugą część ciasta wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Chwilkę podsmażamy. Wykładamy równomiernie na cisto w blaszce. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem dodajemy kisiel i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Gotową beze przekładamy na warstwę jabłek. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto. Całość pieczemy w 160 st. C. przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

    jablecznik_z_rozowa_pianka

    (Visited 1 640 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here