rogaliki drożdżowe ze śliwkami

    1954
    [Głosów:6    Średnia:4.8/5]

    składniki na ciasto drożdżowe:
    500 g mąki orkiszowej lub pszennej
    2 jajka
    25 g drożdży
    60 ml mleka, letniego
    150 g masła
    2 łyżki cukru
    125 ml zsiadłego mleka (kefiru naturalnego) lub jogurtu
    dodatkowo:
    1 białko do smarowania rogalików

    wykonanie:
    Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. W miseczce dokładnie mieszamy drożdże z mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, jajka, kefir lub jogurt, pozostały cukier oraz przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy w misce z zimną wodą. Pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z foli i dzielimy je na 4 części, na oprószonej mąką stolnicy. Następnie każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy w trójkąty (po 8 trójkątów). Na każdy nakładamy po trochę nadzienia, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia (ok. 15 min.). Następnie każdego rogalika smarujemy białkiem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. lub do zrumienienia. Upieczone polewamy lukrem.

    składniki na nadzienie śliwkowe:
    ok. 400 g śliwek węgierek
    2-3 łyżki cukru brązowego (w zależności od słodkości śliwek)
    1 łyżeczka cynamonu

    wykonanie:
    Śliwki myjemy, wypestkujemy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem oraz cynamonem.

    składniki na lukier:
    ok. ok 100 g cukru pudru
    trochę wody lub soku z cytryny (w zależności jaki chcemy uzyskać lukier)

    wykonanie:
    Cukier puder dokładnie mieszamy z wodą.

    (Visited 1 544 times)

    3 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here