rogaliki drożdżowe ze śliwkami

103
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 jajka
25 g drożdży
60 ml mleka, letniego
150 g masła
2 łyżki cukru
125 ml zsiadłego mleka (kefiru naturalnego) lub jogurtu
dodatkowo:
1 białko do smarowania rogalików

wykonanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. W miseczce dokładnie mieszamy drożdże z mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, jajka, kefir lub jogurt, pozostały cukier oraz przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy w misce z zimną wodą. Pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z foli i dzielimy je na 4 części, na oprószonej mąką stolnicy. Następnie każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy w trójkąty (po 8 trójkątów). Na każdy nakładamy po trochę nadzienia, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia (ok. 15 min.). Następnie każdego rogalika smarujemy białkiem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. lub do zrumienienia. Upieczone polewamy lukrem.

składniki na nadzienie śliwkowe:
ok. 400 g śliwek węgierek
2-3 łyżki cukru brązowego (w zależności od słodkości śliwek)
1 łyżeczka cynamonu

wykonanie:
Śliwki myjemy, wypestkujemy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem oraz cynamonem.

składniki na lukier:
ok. ok 100 g cukru pudru
trochę wody lub soku z cytryny (w zależności jaki chcemy uzyskać lukier)

wykonanie:
Cukier puder dokładnie mieszamy z wodą.

(Visited 687 times)

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here