składniki na biszkopciki:
50 g mąki orkiszowej (lub pszennej)
25 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
35 g cukru
1 szczypta soli
wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo wymieszane i przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto wykładamy porcjami przy pomocy łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe biszkopciki (zachowujemy ok. 2 cm odstępy). Pieczemy w 170 st C. przez ok. 20 min., do zrumienienia.
dodatkowo:
1 galaretka
250 -300 ml gorącej wody
150-200 g czekolada deserowa
1-2 łyżki oleju
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, przelewamy do płaskiego naczynia (tak aby galaretka miała ok. 2-3 mm grubości) wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie z galaretki wycinamy kółeczka o średnicy mniejsze od biszkopcików. Nakładamy na płaską część biszkopcika. Czekoladę rozpuszczamy z olejem w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladą polewamy biszkopciki z galaretką. Schładzamy w lodówce.
Dziękuję 🙂 ja również się do nich długo zabierałam… szybko znikły 😉
rzeczywiście wszystko wygląda wspaniale
A jakiej mąki można byłoby dodać jeśli ktoś jest na diecie bezglutenowej?
Trudno mi powiedzieć, nie jestem ekspertką od diet 😉 ale możesz spróbować użyć tej, której używasz do wypieków 🙂