składniki na spód:
100g herbatników kakaowych
30 g masła
wykonanie:
Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy masło i mieszamy. Następnie rozkładamy do 6 szklaneczek.
składniki na masę czekoladową serową:
250 g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki 30%
100 g czekolady deserowej
25 g czekolady gorzkiej
ziarenka z 1/2 laski wanilli
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
bita śmietana do dekoracji
płatki czekoladowe do dekoracji
wykonanie:
Czekoladę deserową i gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z ziarenkami wanilii, dodajemy wystudzoną czekoladę, miksujemy. Dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy. Gotową masę serową przekładamy do szklaneczek. Schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Podajemy z bitą śmietaną i płatkami czekolady. Masę serową możemy urozmaicić mocnym i przestudzonym naparem z kawy lub likierem amaretto.