kruche ciasteczka maślane z marmoladą

5334

składniki:
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
45 g cukru pudru
150 g masła, miękkiego
1 jajko
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 szczypta soli
dodatkowo
twarda marmolada

wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy jajko, sól i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do mocnego rękawa cukierniczego z dużą tylką np. Wilton 1M  lub przy pomocy maszynki do ciastek i wyciskamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, okrągłe kształty. Na środek każdego ciastka nakładamy kleks marmolady (ja dodałam po upieczeniu, ale warto dodać przed pieczeniem, marmolada wtedy bez problemu trzyma się na ciasteczkach). Pieczemy w 180 st. C. przez ok. 15 min., do zrumienienia. Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce.

ciasteczka

ciasteczka1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here