ciasteczka słoneczka vel ciasteczka warszawskie

11881

składniki na ciasto kruche:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
200 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany

wykonanie:
Do mąki dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy siekając nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość ok 1/3 cm. Przy pomocy np. kieliszka (troszkę większego nić standardowy) wykrawamy kółka.

składniki na lukier:
2 białka
200 g cukru pudru

wykonanie:
Białka dokładnie mieszamy z cukrem pudrem, przy pomocy np. łyżki jak na lukier. Gotowym lukrem smarujemy przy pomocy np. pędzla każde kółeczko. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C, do lekkie zrumienienia się lukru. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

dodatkowo:
ulubiony dżem do przełożenia np. morelowy, malinowy…
wiórka do obtoczenia

wykonanie:
Wystudzone ciasteczka smarujemy dżemem od strony bez lukru/bezy, łączymy dwa. Boki również smarujemy dżemem i obtaczamy w wiórkach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here