herbatka z forsycji wg dr Henryka Różańskiego

239
[Głosów:6    Średnia:5/5]

składniki:
10-15 g kwiatów świeżych lub suchych
500 ml gorącej wody
spirytus do zwilżenia kwitków

wykonanie:
Kwiatki forsycji zwilżamy spirytusem, następnie zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na ok. 40 min. Przecedzamy. Pijemy w ciągu dnia małymi porcjami. Naparem możemy również przemywać oczy alergiczne, przy zapaleniu spojówek

Kwiaty powinny być zbierane po rozwinięciu lub na wpół otwarte, suszone w ciemności, w temperaturze pokojowej, w przewiewnym miejscu. Owoce zbierane są późnym latem, zanim otworzą klapy.

Wodno-alkoholowe wyciągi z kwiatów forsycji obniżają poziom glukozy we krwi, wzmagają diurezę, działają uspokajająco, rozkurczowo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Stabilizują strukturę włókien kolagenowych i elastynowych oraz komórek tucznych (mastocytów, labrocytów). Zastosowane w kosmetykach opóźniają procesy starzenia.

źródło informacji dr Henryk Różański

(Visited 220 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here