ciasteczka budyniowe

9359

składniki:
150 g mąki orkiszowej lub pszennej
40 g budyniu np. waniliowego
120 g masła, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru

wykonanie:
Na stolnicę przekładamy mąkę, budyń, cukier i mieszamy nożem. Dodajemy masło, mieszamy z suchymi składnikami siekając nożem. Zagniatamy ciasto, wkładamy je do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie odrywamy kawałeczki ciasta, formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przy pomocy widelca oprószonego mąką spłaszczamy kuleczki, tworząc wzorek. Tak uformowane ciasteczka schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie pieczemy do zrumienienia w 180- 200 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 15 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Możemy je również przełożyć ulubionym dżemem.

inspiracja z moje wypieki. com

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here