składniki na masę serową:
1000 g białego sera, zmielonego
200 g cukru
2 budynie waniliowe
3 jajka
ziarenka z 1 laski wanilii
100 ml mleka
200 g masła
wykonanie:
W dużym garnku roztapiamy masła. W osobnym naczynku miksujemy cukier z jajkami na puszystą masę. W mleku dokładnie mieszamy budynie oraz nasionka wanilii. Do zmielonego sera dodajemy masę jajeczną oraz mleko z budynie i miksujemy do połączenia się składników a następnie przekładamy do naczynia z roztopionym masłem. Całość gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Foremkę (ko. 21×33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy warstwą herbatników, na które równomiernie wykładamy 1/2 część gorącej masy serowej. Przykrywamy drugą warstwą herbatników, na które wykładamy pozostałą część masy serowej. Przykrywamy warstwą herbatników i polewamy polewą czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia, najlepiej na noc.
dodatkowo:
ok. 54 szt. herbatników (ilość zależy od ich wielkości)
polewa czekoladowa