łatwy tort z dekoracją komunijną

7577

składniki na biszkopt:
120 g mąki orkiszowej lub pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
200 g cukru

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min. Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy, delikatnie usuwamy papier i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy blaty. (Aby biszkopt łatwiej się przekrawał najlepiej upiec go dzień wcześniej)

Ja dziele składniki na trzy równe części i piekę trzy biszkopty, gdyż nie lubię przekrawać  (proporcje na 1 jeden cienki biszkopt: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej, 17 g mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 70 g cukru)

składniki na nasączenia:
ok. 125 ml syropu z zalewy brzoskwiń
125 ml wody
ok. 2-3 łyżki soku z cytryny

wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.

składniki na mus brzoskwiniowy:
300- 350 g brzoskwiń z puszki
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Brzoskwinie miksujemy na mus. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż mus zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

składniki na krem do przełożenia biszkoptów:
300 ml śmietanki kremówki
400 g serka mascarpone
80-100 g białej czekolady

wykonanie:
Ok. 200 ml śmietanki ubijamy i dodajemy do rozmiksowanego serka mascarpone. W osobnym naczyniu rozpuszczamy na parze wodnej czekoladę. Do czekolady wlewamy pozostałą kremówkę, mieszamy do połączenia się z czekoladą. Do serka ze śmietaną wlewamy przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy w miarę sztywny krem.

składniki na masę maślaną do obłożenia tortu:
250 g serka mascarpone
200 g masła, miękkiego
2 łyżki cukru pudru

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy na gładki krem.

dodatkowo:
dekoracje cukrowe, które można kupić gotowe
kwiatki – gipsówka

wykonanie tortu:
Pierwszy z blatów nasączany, smarujemy 1/2 częścią musu brzoskwiniowego. Wykładamy 1/2 część masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go, pokrywamy pozostały musem oraz masą śmietanową i przykrywamy trzecim blatem, który nasączamy. Całość schładzamy przez ok 15 min. w lodówce. Następnie obkładamy tort masą maślaną i dowolnie dekorujemy.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here