ciasto Fiona

141
[Głosów:22    Średnia:3.8/5]

składniki na biszkopt:
40 g mąki orkiszowej lub pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
100 g cukru

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka, cały czas ubijając. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem dno pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 – 30 min. Po upieczeniu wyciągamy z foremki, delikatnie przewracamy spodem do góry, usuwamy papier do pieczenia. Odstawiamy do wystudzenia.

składniki na masę budyniowo malinową:
500 ml soku z malin (ja użyłam domowego z malinami, maliny przetarłam przez sitko aby usunąć pestki)
400 ml soku marchew, banan, jabłko
3 budynie waniliowe lub malinowe

wykonanie:
Sok malinowy zagotowujemy z 100 ml soku marchew- banan- jabłko. W pozostałym soku dokładnie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się soku. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Na przestudzony budyniu układamy delicje.

składniki na piankę śmietankowo malinową:
600 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki malinowe
250 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz wystudzoną galaretkę i miksujemy. Gotową masę wylewamy na delicje, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki i schładzamy, aż masa stężeje. Na stężałą masę wylewamy lekko tężejącą galaretkę i ponownie wstawiamy ciasto do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.

dodatkowo:
2 opakowania delicji (malinowych lub wiśniowych)
1-2 galaretki malinowe na wierzch ciasta
500 ml gorącej wody lub przy dwóch galaretkach 800 ml wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia.

(Visited 1 628 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here