domowe gofry

1919

Gofry – smak wakacyjnego lata i beztroskiego dzieciństwa. Najlepiej smakują z bitą śmietaną i świeżymi owocami 🙂  Przepis jest bardzo łatwy a gofry chrupiące…

składniki:
300 g mąki
500 ml mleka
75 g cukru
100 g masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

wykonanie:
W 250 ml mleka rozpuszczamy masło, łączymy z pozostałym zimnym mlekiem, dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli a następnie z cukrem. Drewnianą łyżką mieszamy ciasto z białkami. Gofrownicę nagrzewamy i pieczemy gofry, które podajemy np. z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną i owocami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here