składniki:
300 ml kefiru naturalnego (u mnie kwaśne mleko)
3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
3 łyżki cukru pudru
2 -3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżki masła, rozpuszczonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
wykonanie:
Żółtka mieszamy z kefirem. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, cukier z wanilią oraz sól i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do żółtek z kefirem dodajemy wymieszane suche składniki, mieszamy. Dodajemy masło, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i przy pomocy szpatułki delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy partiami w nagrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, marmoladą, dżemem lub bitą śmietaną i dowolnymi owocami.
fajny przepis na gofry
Gofry 🙂 jak ciepło się zrobiło, jeszcze chwila i waaakacje 🙂
Pewnie te gofry są bardzo delikatne i puszyste w środku. Wypróbuje tego przepisu. Od czasu jak mąż mi kupił na urodziny nową gofrownicę dezala to sprawdzam wszytkie przepisy 🙂 Ten też mi nie umknie. Pozdrawiam i życzę dobrego dnia.
Jestem w trakcie robienia… Zaraz się okaże czy dobre ?
Niesamowicie puszyste i delikatne, smak dzieciństwa ?