składniki na jeden cienki biszkopt:
(pieczemy dwa lub jeden z podwójnej porcji a następnie przecinamy go na blaty)
110 g maki orkiszowej lub pszennej
150 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 łyżka kakao (użyłam jasnego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
ok. 125 ml mocnego naparu kawy do nasączenie
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do foremki (ok.21x32cm dół formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na ciasto z orzechami:
250 g orzechów włoskich (posiekanych)
2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
250 g cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, miód a następnie żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszane z orzechami. Całość mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21x32cm dół formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na masę budyniową z kawą:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżka ziemniaczanej
4-6 łyżek cukru
3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, granulki
200 g masła
wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz mąkę i całość wlewamy do gotującego się mleka. Całość cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę.
wykonanie ciasta:
Jeden z biszkoptów nasączamy 1/2 cz. naparu z kawy. Wykładamy na niego 1/2 cz. masy, układamy ciasto z orzechami. Rozsmarowujemy pozostałą część masy i układamy drugi nasączony biszkopt. Całość dłońmi lekko dociskami. Polewamy polewą czekoladową. Ciasto możemy wykonać 2 dni wcześniej.