składniki na 1 biszkopt jasny:
(pieczemy 2 takie biszkopty)
45 g mąki orkiszowej lub pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
70 g cukru
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
dodatkowo:
ok 125 ml np. wody z sokiem z cytryny do nasączenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na biszkopt ciemny:
35 g mąki orkiszowej lub pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
10 g kakao
70 g cukru
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki z kakao i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżka ziemniaczanej
4-6 łyżek cukru
250 g masła
dodatkowo:
1 mały słoiczek dżemu np. z czarnej porzeczki lub malinowego
wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz mąkę i całość wlewamy do gotującego się mleka. Całość cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę.
dodatkowo:
opakowanie cukierków lentilek (ok. 230 g)
2 opakowanie rurek z kremem
wstążka
wykonanie tortu
Jeden biszkopt jasny układamy na paterze, nasączamy go, smarujemy 1/2 cz. dżemu. Spód ciemnego biszkopta smarujemy 1/3 cz. masy i układamy masą na dżemie. Wierzch ciemnego biszkopta nasączmy, smarujemy pozostałą częścią dżemu. Spód jasnego biszkopta smarujemy 2 częścią masy i układamy masą na dżemie. wierzch delikatnie nasączamy. Cały tort pokrywamy pozostałą częścią masy. Przycinamy rurki (wg uznania) i przyklejamy je do toru. Na wierzch wysypujemy lentilki.