cynamonowe gofry z ciasta ucieranego

249
[Głosów:1    Średnia:1/5]

składniki:
150 g mąki orkiszowej lub pszennej
80 g cukru
2 jajka
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1-1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml wody
2 łyżeczki soku z cytryny
1 szczypta soli

wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy do całkowitego połączenia się z masą. Dodajemy cynamon i miksujemy. Następnie dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy wodę i miksujemy do połączenia się składników. Gofrownicę nagrzewamy, nakładamy porcjami ciasto i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągamy gofry z gofrownicy i układamy je na kratce. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

gofry_ucierane1

(Visited 416 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here