rustykalna tarta z jabłkami w formie

2318

składniki na ciasto:
150 g mąki orkiszowej lub pszennej
75 g masła
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
50 ml wody
1 szczypta soli

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier z wanilią, sól i siekamy nożem. Następnie dodajemy wodę i zagniatamy cisto. Rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę ok. 26 cm średnicy).

składniki na wierzch:
3-4 jabłka
15-20 g cukru
10 g masła
opcjonalnie:
1 łyżeczka cynamonu

wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście (opcjonalnie ciasto oprószamy cynamonem). Całość posypujemy cukrem i układamy kawałeczki masła. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30-35 min.

tarta_z_jablkami1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here