
składniki:
4000 g jabłek (ja użyłam jabłek o nazwie oliwki)
ok. 200 – 400 g cukru (mniej lub więcej, w zależności od słodkości jabłek)
250 mi wody
wykonanie:
Jabłka cieniutko obieramy, usuwamy gniazda na nasienne, kroimy w kosteczkę i przekładamy do dużej patelni z grubym dnem. Wlewamy wodę. Wsypujemy cukier i smażymy, aż jabłka się rozpadną, często mieszamy. Na końcu smażenia możemy opcjonalnie zmiksować blenderem. Następnie gorący mus przekładamy do wyprażonych słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 15-30 min. w zależności od wielkości słoika. Możemy podawać jako deser, nadzienie do naleśników czy też z ugotowanym ryżem.
jaki żółciutki ! pierwszy raz słyszę o takich jabłuszkach
Te jabłuszka są pyszne 🙂 Jest to bardzo stara odmiana jabłoni, która uchowała się u mojej cioci w sadzie 🙂