domowy mus jabłkowy

    954
    [Głosów:1    Średnia:5/5]

    składniki:
    4000 g jabłek (ja użyłam jabłek o nazwie oliwki)
    ok. 200 – 400 g cukru (mniej lub więcej, w zależności od słodkości jabłek)
    250 mi wody

    wykonanie:
    Jabłka cieniutko obieramy, usuwamy gniazda na nasienne, kroimy w kosteczkę i przekładamy do dużej patelni z grubym dnem. Wlewamy wodę. Wsypujemy cukier i smażymy, aż jabłka się rozpadną, często mieszamy. Na końcu smażenia możemy opcjonalnie zmiksować blenderem. Następnie gorący mus przekładamy do wyprażonych słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 15-30 min. w zależności od wielkości słoika. Możemy podawać jako deser, nadzienie do naleśników czy też z ugotowanym ryżem.

    mus_jablkowy2

    mus_jablkowy

    (Visited 889 times)

    2 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here