składniki:
1000 g buraków
50- 70 g suszonych grzybów najlepiej podgrzybki
4 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
1 nieduży seler
1 por
6 ząbków czosnku
2-3 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
8-10 szt pieprzu ziarnistego
1 szklanka zakwasu buraczanego
sok z cytryny
1 łyżeczka kozieradki
sól, pieprz
wykonanie:
Grzyby myjemy, wlewamy ok. 3 szklanki wody i moczymy przez kilka godzin. Następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 1 godz. Marchew, pietruszkę selera, pora obieramy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, kozieradkę oraz pieprz ziarnisty. Warzywa z przyprawami gotujemy do miękkości. Buraki obieramy, kroimy na plastry, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia a następnie odstawiamy z ognia i pozostawimy pod przykrywką na ok. 90 min., by wywar nabrał intensywnego koloru.
Następnie łączymy wywary: z grzybów, warzyw i buraków, dodajemy zakwas buraczany, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia, by barszcz nie stracił koloru.
Podajemy z uszkami, jajkiem, krokietami.