składniki na farsz:
120 g suszonych grzybów
2 duże cebule
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól, pieprz
wykonanie:
Grzyby myjemy, wsypujemy do naczynia, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 12 godzin.
Następnie odcedzamy na sitku, sprawdzamy czy na dnie nie ma piasku. Przekładamy do małego garnka zalewamy wodą, w której się moczyły, dodajemy czosnek,ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok. 60 minut. Ugotowane grzyby drobno kroimy lub mielimy w maszynce lub rozdrabniamy blenderem. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, dodajemy masło i smażymy. Do usmażonej cebuli dodajemy grzyby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdyby nadzienie było zbyt rzadkie dodajemy trochę bułki tartej.
składniki na ciasto:
125 g ciepłej wody
300 g mąki
2 jaja
2 łyżki oleju
wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na cienkie placki i małą szklaneczką wykrawamy krążki. Na krążki ciasta nakładamy odrobinę farszu i formujemy uszka. Robimy najpierw małego pierożka a następnie sklejamy rogi. Uszka wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze ok. 1 minutę