wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

5184

składniki na ciasto pierogowe:
560 g mąki orkiszowej lub pszennej
200 g wody
1 jajko
2 łyżki oleju

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masełkiem z cebulką.

składniki na farsz:
500 g kapusty kiszonej
300 g grzybów
100 g cebuli
50 g masła
3 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól, pieprz
dodatkowo:
ok. 50 g cebuli na okrasę
100 g masła na okrasę

wykonanie:
Grzyby myjemy, wsypujemy do naczynia, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 12 godz. Następnie delikatnie odcedzamy na sitku zachowując wodę, w której się moczyły (na dnie może być piasek) Przekładamy do małego garnka zalewamy wodą, w której się moczyły, dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok. 60 min. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę drobno kroimy. Grzyby również drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy do kapusty z grzybami, mieszamy. Doprawiamy do smaku.

pierogi_kap_grzyb2

pierogi_kap_grzyb

pierogi_kap_grzyb3

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here