składniki:
350 g mąki orkiszowej lub pszennej
35 g maku
30 g migdałów
120 g cukru pudru
30 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
50 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
40 g masła
1 laska wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
dodatkowo:
1 białko do smarowania
cukier puder do oprószenia
rozpuszczona biała czekolada do dekoracji
opcjonalnie:
parę kropli olejku migdałowego
wykonanie:
Migdały bardzo drobno siekamy. Suchy mak mielimy. Mąkę przesiewamy do dużej miski, ubieramy 2 łyżki i odstawiamy (będzie nam potrzebna do podsypywania ciasta). Do mąki przesiewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder. Dodajemy sól, posiekane migdały, zmielony mak i mieszamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i przy pomocy tępej strony noża wyciągamy nasionka, które mieszamy z żółtkami a następnie dodajemy do suchych składników. Dodajemy również pokrojone masło oraz kefir. Całość dokładnie wyrabiamy. Następnie wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (podsypujemy odłożoną mąką) na grubość ok. 3 mm i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 -15 min., do zrumienienia. Po upieczeniu studzimy i dowolnie dekorujemy np. rozpuszczoną czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.