kruche ciasteczka z bezą i powidłem

295
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki na ciasta:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
3 żółtka
200 g masła
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
powidło śliwkowe lub marmolada do przełożenia

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier z wanilią, żółtka oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy małą szklaneczką krążki. Połowę ciastek przed pieczeniem pokrywamy surową bezą. Ciastka bez bezy pieczemy w 180 st. C do lekkiego zrumienienia. Ciasteczka z bezą piekłam na oko 😉 najpierw w 180 st. C a następnie zmniejszyłam temperaturę do 150 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce a następnie przekładamy powidłem śliwkowym lub marmoladą. Z tej porcji ciasta uzyskałam ponad 30 szt. gotowych, przełożonych ciasteczek.

składniki na bezę:
3 białka
300 g cukru pudru

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas ubijając. Gotową bezą pokrywamy połowę ciasteczek.

(Visited 625 times)

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here