składniki na ciasta:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
3 żółtka
200 g masła
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
powidło śliwkowe lub marmolada do przełożenia
wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier z wanilią, żółtka oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy małą szklaneczką krążki. Połowę ciastek przed pieczeniem pokrywamy surową bezą. Ciastka bez bezy pieczemy w 180 st. C do lekkiego zrumienienia. Ciasteczka z bezą piekłam na oko 😉 najpierw w 180 st. C a następnie zmniejszyłam temperaturę do 150 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce a następnie przekładamy powidłem śliwkowym lub marmoladą. Z tej porcji ciasta uzyskałam ponad 30 szt. gotowych, przełożonych ciasteczek.
składniki na bezę:
3 białka
300 g cukru pudru
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas ubijając. Gotową bezą pokrywamy połowę ciasteczek.
wspaniałę 🙂 i pięknie wyglądają 🙂
Dziękuję 🙂 Ja je uwielbiam 🙂
A jak długo Pani je piekła , te z bezą jak i bez?
Ja piekłam na tzw. oko, tzn. sprawdzałam czy są rumiane jak tak to już wyciągałam. Podobnie postępowałam z tymi z bezą, tylko sprawdzałam ciasto od spodu podnosząc ciasteczko.
Dlaczego po upieczeniu ciasteczek z bezą bezą mi odpada od ciasteczka kruchego? Co robię źle?
Nie mam pojęcia… ale można spróbować ją przykleić cienką warstwą powidła 🙂