ciasto bananowe z jabłkami

11487

składniki:
240 g mąki orkiszowej lub pszennej
3 banany, dojrzałe
1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
60 g masła, roztopionego
1 jajko
100 g cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szczypta soli

wykonanie:
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy masło oraz jajko, ekstrakt waniliowy i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy bananowej i mieszamy. Dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w 175 st. C przez ok 50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy na kratkę i studzimy. Opcjonalnie możemy polać polewą czekoladową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here